Startsida

måndag 26 mars 2012

Processdokument

Nu är halva kursen ”Pedagogisk dokumentation med IT-Stöd” avklarad och vi har i uppgift att tänka till om vad vi har lärt oss så här långt.
När kursen startade var jag inte riktigt medveten av vad den skulle innebära och vad den skulle ge. Efter första tillfället när vi träffades, fick våra iPads, startade bloggar och gick igenom vad vi skulle börja göra i kursen, blev jag ganska förstummad. Vad hade jag gett mig in på? Det var mycket att ta in i början, blogg, facebookgrupper, litteratur att läsa, lärgrupper, litteraturseminarium, skriva processdokument osv. Men allt detta gav sig senare och tiden har gått snabbt.
Ja, vad har jag då lärt mig. Det är självklart har det hänt något Jag har utvecklats och lärt mig nya saker. Det viktigaste är att kursen har inneburit att jag blivit tvungen att fundera kring vad som är pedagogisk dokumentation. Jag tror att jag har fått en djupare förståelse av vad pedagogisk dokumentation är, och att det är mer än jag trodde.
Det har diskuterats mycket  på mitt förskola kring pedagogisk dokumentation, och vikten av att dokumentera för att utvecklas. Att det är viktigt med pedagogisk dokumentation för oss som pedagoger, för barnen, och för vårt arbete. Vi har pratat om vikten av att dokumentera för att kunna följa upp arbetet. Vi måste dokumentera för att kunna se hur vi ska gå vidare, vi måste reflektera och ställa oss frågorna; vad ska vi göra, vad hände, hur gick det, varför gick det som det gick, vad har vi lärt oss, hur ska vi gå vidare. Vi har i arbetslaget pratat om hur vi kan bli bättre på att dokumentera vårt arbete och att använda dokumentationen för att vidare kunna planera verksamheten för att barnen ska utvecklas och lära. Genom dokumentationen kan vi planera och förändra. Mina kollegor på avdelningen har läst boken ”Att fånga lärandet”(Christina Wehner-Godée, 2010) och nu läses den även av alla pedagoger på vår förskola och vi för diskussioner kring den i grupper. Det ska bli intressant att följa diskussionerna och se vart det kommer leda.
Barnen lär hela tiden. Det gäller för oss som pedagoger att kunna fånga lärandet och det är vår uppgift att synliggöra lärandet det för barnen. Finns olika sätt att synliggöra det, genom diskussioner, foton, text, bild, film och ljud. Kursen har också inneburit att jag har börjat använda iPaden mer. Jag har fått fundera kring vilken hjälp den kan detta vara i mitt arbete som pedagog. Jag tycker att den är ett bra verktyg. Den är lätt att ha med och det går att snabbt med barnen eller själv kunna söka information utan att vara i närheten av en dator, t ex på samlingen. Den är även bra att ha med på möten, kunna skriva, använda internet osv. Sedan håller jag på att fundera och prova hur man kan använda den som ett verktyg för pedagogisk dokumentation.  Genom kursen har jag lärt mig mycket som jag kanske inte lärt mig annars om tekniken. Tex garageband, blogga, och nu  iMovie. Dessa kan man sedan använda för att dokumentera.
Barnen lär genom att återuppleva det som de lärt sig med hjälp av film, foton, ljudinspelningar, rita vad de varit med om och diskussioner.  Jag tänker mer på fråga barnen hur de tänker, vad som hände, hur vi kan gå vidare osv. Här kommer ett par exempel på situationer när vi i mitt arbetslag kommit in på diskussioner kring lärande och dokumentation.
Ett viktigt ord under kursen har varit reflektion. Det är viktigt att reflektera för att kunna ta tillvara på erfarenheterna man fått, att lära av det man har gjort. Genom diskussioner med kollegor så får man möjligheter att tänka till. Det är viktigt att ställa sig själv frågor precis som man gör med barnen för att de ska reflektera kring sitt lärande.
Det har framförallt i och med kursen blivit mycket tankar kring vad som är pedagogisk dokumentation och hur vi kan använda den för att utveckla vårt arbete.  Vi ska snart få läsa en bok om portfolio och jag ser fram emot det, då vi på min avdelning arbetar med portfolio. Jag känner dock att vi måste gå vidare i detta arbete och vi frågar oss om hur vi ska göra, varför vi gör osv. Jag hoppas att jag får mer insikter i detta i och med denna kurs.  Jag tycker att det ibland är svårt att synliggöra lärandet, att fånga det på ett bra sätt. Det är viktigt att fånga hela lärprocessen och inte bara den färdiga produkten. Just att synliggöra lärandet är viktigt i det pedagogiska arbetet. Genom kursen lär vi oss som sagt var mer om olika verktyg för att kunna synliggöra lärandet.
Faktum är att jag faktiskt har lärt mig mycket och nu ser jag framemot fortsättning av kursen och vad jag kommer att lära mig framöver.
 
 

Lärandet hos de yngre barnen

Barnen lär genom att återuppleva det som de lärt sig med hjälp av film, foton, ljudinspelningar, rita vad de varit med om och diskussioner.  Jag tänker mer på fråga barnen hur de tänker, vad som hände, hur vi kan gå vidare osv. Här kommer ett par exempel på situationer när vi i mitt arbetslag kommit in på diskussioner kring lärande och dokumentation.
Exempel 1.
Ett barn, ett år och nio månader, äter lunch. Plötsligt märker min kollega att barnet har lagt ärtorna i en lång rad framför sig. Hon börjar prata med honom kring detta. Barnet pekar och visar, ärta för ärta. Min kollega räknar tillsammans med honom och plockar fram kameran för att fånga detta. Senare diskuterar vi pedagoger kring barn och matematik och denna situation kommer upp. Vi diskuterar kring barns matematiska utveckling och hur vi ser den. Att barnet trots att det inte pratar… Vi diskuterar vidare kring hur viktigt det är att vi sätter ord på vad barnen lär sig. Men tankarna måste även leda till ett steg längre.
Ärtor på rad
Exempel 2.
Ett barn, ett år och åtta månader, sitter med iPaden och appen färgmonstret. Då märker jag att detta barn som ännu inte pratar så mycket faktiskt har lärt sig färgerna! Detta är ett exempel på att det finns bra användningsområde för iPaden på förskolan. Nu förstod jag att han kunde färgerna och då måste jag ställa mig frågorna igen hur kan jag/vi använda denna kunskap och gå vidare. 
Att lära med iPaden