Startsida

måndag 2 juli 2012

Portfolio för mig


Vi har på min förskola under många år arbetat med portfolio, och för mig har förhållningssättet, vårt portfoliotänk, varit det viktiga. Att synliggöra för barnen att de lär, att fånga upp barnens lärande och reflektera tillsammans med barnen kring det. Portfoliomappen har bara varit en liten del. Portfolio är alltid någonting positivt då den synliggör lärandet. Vi vill fånga upp barnens lust att lära. I Ellmin & Ellmins bok Att arbeta med portfolio – teori, förhållningssätt och praktik (2003) skriver följande om detta: Syftet med portfolioarbetet är att förstärka och vidmakthålla de processer som stöder elevernas utveckling och lärande, liksom att förstärka de positiva inslag som redan finns hos skolan och hos eleverna och göra mer av dem.

Det som jag ibland kan uppleva vara svårt med portfolio, och därmed även pedagogisk dokumentation, är att fånga lärprocesserna. Vi använder mycket kameran båda för stillbilder och videoklipp och den är mycket användbar, men man får inte glömma reflektionen med barnen. I boken diskuteras mycket kring de äldre barnen i skolan, där de själva väljer ut och reflekterar kring lärandet. I förskolan krävs det mycket mer av oss pedagoger.

I boken tog Ellmin & Ellmin upp ett exempel i boken från en förskola, där de beskrev vad de hade med i sin portfolio. I portfolion hade de på den förskolan till exempel handavtryck och skrev upp hur långa de var. Där reagerade jag något. Vad har handavtryck med lärande att göra. Möjligtvis om barnet pratade om varför man växer men det känns inte riktigt portfolio för mig.

Frågorna man kan ställa till barnen i portfolioarbetet som ger barnen möjlighet att reflektera över sitt lärande är viktiga. Vad vill jag lära mig, hur ska jag lära mig det, vad har jag lärt mig, hur lärde jag mig det. Med de yngsta barnen handlar det mycket om att jag som pedagog behöver fånga upp barnets lärande, och sätta ord på det, men ju äldre barnet blir ju mer kan man diskutera och låta barnen reflektera över sitt eget lärande. Ellmin &Ellmin tar upp att barnen i portfolion själva kan se hur de har utvecklats och vad de har lärt sig och därmed så får de ett utvecklingsperspektiv på sig själva och sitt lärande. 
Genom portfolion kan vi få en bild av barnets egna mål, vad vill barnet lära sig. Det är viktigt för oss i vårt arbete och det lägger vi vikt på i planering av vår verksamhet.

På min avdelning har vi haft en digital portfolio i Power Point där vi samlar fotografier och filmer, teckningar och så vidare på barnens lärande. Ju äldre barnen är desto mer delaktiga är de i urvalet. Nu har vi börjat använde Ipaden, och programmet KeyNote för att göra barnens portfolio. Jag tycker att iPaden ett mycket bra verktyg för portfolio. Barnen är delaktiga, och iPaden är lätt att ha med sig, till exempel när man har utvecklingssamtal. Ska bli spännande att se hur detta arbete utvecklas.
Sammanfattningsvis så tycker jag att portfolio är ett bra dokumentationsverktyg för att synliggöra barnet lärande.

Ellmin, R & Ellmin, B. (2003). Att arbeta med portfolio – teori, förhållningssätt och praktik. Förlagshuset Gothia AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar