Jag började att läsa filmen Manus och dramaturgi för film av Thomas Granath. Den gav idéer hur jag skulle skriva ihop synopsis och manus. Granath skrev att alla manus kan se olika ut, men gav samtidigt en modell för hur man kan skriva manuset, som jag använt mig av när jag skrev mitt manus.Men den tog även upp viktiga saker att tänka på inför ett filmprojekt.
Det står i Granaths bok att det inte finns några dåliga idéer och att man alltid alltid ta till vara på sin idé, och detta försökte jag att göra genom att bygga vidare på den idén jag först fick.
Jag ville att min film skulle spegla en del av de tankar som jag haft under kursens gång kring pedagogisk dokumentation, och svårigheterna med den. Jag skrev synopsis, skrev manus och bildmanus ganska snart.
Därefter var det dags att börja filma. Jag "tvingade" mina underbara kollegor till att vara med i filmen, men snart började svårigheterna. Vissa klipp gjorde vi en sen eftermiddag när vi hade avdelningsplanering, men några klipp fick göras på dagarna när vi arbetade i barngrupp, vilket gjorde att själva filmprocessen drog ut på tiden. Många klipp fick tas om då vi ständigt började skratta...
Sedan visste jag inte hur jag skulle göra med inledningen där titeln skulle stå, och vissa stillbilder där jag bara ville ha text. Efter att ha testat olika appar med ritprogram som jag hade i iPaden blev det tillslut så att jag använde mig att Keynote till detta.
Efter en lång filmperiod var det sedan dags att klippa ihop filmen, lägga till ljudeffekter och bilder osv. Jag har tidigare redigerat filmklipp i datorn med andra redigeringsprogram, så jag saknade mycket av det man kan göra i det programmet när jag skulle använda iMovie. Det var ibland svårt att klippa bort korta sekvenser i filmklippen och det blev mycket arbete med att flytta runt klippen och lägga till ljud.
Men tillslut blev filmen klar. Nu återstår det bara att lägga ut den i bloggen...
Dock fick jag många lärdomar med mig när jag gjorde det här projektet. IMovie är ett lätt program att lära sig använda, och sedan på ett enkelt sätt kunna använda för att dokumentera verksamheten i förskolan. Det går snabbt att sätta ihop en film kring något som man gjort, tex så filmade jag en del från vårt temaarbete, som jag snabbt satte ihop till en film och visade för barnen på vår smartboard.
En annan sak som jag lärde mig i denna uppgift var den stora fördelen med att ha ett manus klart innan man börjar filma. Jag visste precis vad jag skulle filma, kunde hoppa mellan scenerna, och glömde inte bort att växla mellan helbild, halvbild, närbild och extrem närbild vilket gör filmen mer levande.
Slutligen måste jag säga att detta har var en rolig uppgift som gett många lärdomar.
Litteratur: Granath, T., Manus och dramaturgi för film, Malmö: Liber AB 2006